Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Friday, March 30, 2012

Mahlzeit!

For two weeks now I've had my sourdough baking book sitting on the kitchen counter, wanting to make Focaccia. Last night I finally remembered and got the sourdough ready for it. 
The hardest thing about this recipe was kneading the dough for 10 minutes - that took a little elbow grease. Other than that it was extremely easy and very, very good. 
I was a little worried the girls might not care for the rosemary the recipe called for (and almost omitted it), but both girls really liked it. Hannah actually suggested we try and turn this into some kind of rolls because she liked the taste so much.  Sounds good to me, so we're going to give this a try.
This is what the dough looked like after kneading it for 10 minutes.
Seit zwei Wochen lag mein Sauerteig Backbuch nun in der Kueche herum da ich ausprobieren wollte Focaccia zu machen. Gestern Abend hatte ich endlich daran gedacht und den Sauerteig aus dem Kuehlschrank geholt.
Das Schwerste an der ganzen Sache war den Teig fuer 10 Minuten zu kneten, das hat die Mucki's ein bisschen angestrengt. Ansonsten war es super leicht und das Resultat grosse Klasse.
Ich hatte ein wenig Angst, dass die Maedels den Rosmarien Geschmack nicht moegen wuerden (und hab den Rosmarien fast aus dem Teig gelassen), aber beide fanden es super lecker. Hannah war so begeistert, dass sie meinte wir sollten sehen ob wir das Rezept nicht in eine Art Broetchen abwandeln koennten. 
Klingt gut, probieren wir morgen...
So sah der Teig nach 10 Minuten kneten aus.
 After kneading, the dough gets put into a greased bowl and left to rise for about one hour.
Nach dem kneten kommt der Teig in eine geoelte Schuessel um fuer ca. eine Stunde aufzugehen.
 Baking the Focaccia - this is what happens when you forget to take a picture before you put it in the oven...
Die Focaccia im Ofen - das passiert wenn man vorher vergisst ein Photo zu machen...
 Doesn't it look delicious? Believe me it was, you should give it a try!
Sieht das nicht lecker aus? Ihr koennt es mir glauben, es war es und ihr solltet das Rezept mal pobieren!


Focaccia
Combine in a large bowl:
1/4 cup warm water, 110F
2 tbs active dry yeast
1 tbs sugar
Stir and let stand for 10 minutes.
Mix in:
1 cup sourdough starter
2 tbs olive oil
1 tsp salt
1 tbs fresh rosemary, finely chopped
2 1/4 cups bread flour (mix in half of the flour first, then gradually add the rest while kneading the dough on a  lightly floured surface)
Knead dough for 10 minutes to make a soft dough.
Place in greased bowl and let rise until double in size
Put the dough on greased baking sheet, press holes in dough with your fingers and let rise another hour. Preheat oven to 350, brush top with olive oil, sprinkle with coarsely ground salt and bake for 20 - 30 minutes. Crust should be firm and sound hollow when thumped. Let cool for 10 minutes, remove from pan and cool on rack. Or if you're really hungry like we were, don't let it cool, top with your choice of toppings (asparagus* and goat cheese for me, tomatoes and feta for the girls) and devour immediately.
*From the garden!

Focaccia
In einer grossen Schuessel
1/4 Tasse warmes Wasser, 45C
2 Essl. Trockenhefe
1 Essl Zucker
verruehren und fuer 10 Minuten gehen lassen.
Nun
1 Tasse Sauerteig
2 Essl Olivenoel
1 Teel Salz
1 Essl fein gehackten Rosmarien
2 1/4 Tassen Mehl
zugeben. Zuerst nur die Haelfte des Mehls unterruehren, den Rest nach einander fuer 10 Minuten unterkneten.
Eine Schuessel mit Olivenoel bepinseln und den Teig fuer eine Stunde aufgehen lassen.

Nun den Teig auf ein geoeltes Backblech geben, mit den Fingern "Loecher" in den Teig druecken und nochmals eine Stunde gehen lassen. Ofen auf 180 vorheizen, den Teig mit Olivenoel bepinseln und grobem Salz bestreuen. Fuer 20 - 30 Minuten backen, es soll sich hohl anhoeren wenn man auf die Focaccia klopft. Nun 10 Minuten auf dem Blech kuehlen lassen, danach auf einem Rost komplett abkuehlen.
Oder, wenn ihr so hungrig seid wie wir es waren, gleich belegen. Meinen Teil mit Spargel (aus dem Garten) und Ziegenkaese und der Teil der Maedels mit Tomaten und Feta.

5 comments:

  1. I love sour dough. It's been a long time since I had a starter going. Sour dough pancakes are one of my favorites.

    ReplyDelete
  2. We just had sourdough pancakes the other day for Hannah's birthday. Whole wheat sourdough pancakes, yummy. :-)

    ReplyDelete
  3. It looks SO delicious. I am so happy the girls liked the rosemary....I think that adds a great flavor to almost everything. Plus, it makes the house smell divine!

    ReplyDelete
  4. Das sieht ja toll aus, ich wußte überhaupt nicht, das Foccacia ein Sauertteigbrot ist. Hab noch nie damit gebacken, jetzt bin ich aber inspiririert!

    ReplyDelete