Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Tuesday, January 11, 2011

Baking

Maybe I'm not the only one here, but when it's cold outside, I really love to bake. It just makes me feel all cozy and warm and it heats up the house as well...
Yesterday I baked this "Basic Egg Bread" and it is very tasty.
As always, I make the dough in the bread maker. Once done I knead it a little more, form the loaf and let it rise for one - two hours. Brush with water, place a bowl of water in the oven and put the bread in the cold oven. Bake at 350 for 50 minutes, turn off oven, brush bread with water one more time and put back into the oven for 10 more minutes.
For the egg bread you will need:
1 cup sourdough starter
3/4 cup milk (I used buttermilk)
1 1/2 tbs oil
2 eggs
3 cups bread flour
1 1/2 tsp sugar
1 tsp salt
1 tsp yeast
I also added about 2 tbs ground flax seeds, but that is optional.
Vielleicht bin ich ja nicht die einzige, aber wenn es draussen kalt ist, backe ich fuer mein Leben gerne. Ich finde das einfach gemuetlich, es riecht lecker und das Haus wird dadurch auch ein bissl aufgewaermt.
Gestern habe ich dieses "Eierbrot" gebacken. Den Teig habe ich wie immer in der Brotbackmaschine gemacht. Danach den Teig rausnehmen, nochmals durchkneten und den geformten Laib fuer 1-2 Stunden gehen lassen. Mit Wasser bestreichen, eine Schuessel Wasser in den Ofen stellen und bei 175 fuer 50 Minuten backen. Ofen ausmachen, den Laib nochmals mit Wasser bepinseln und fuer 10 Minuten zurueck in den Ofen.
Man braucht:
1 Tasse Sauerteig
3/4 Tasse Milch (ich habe dieses Mal Buttermilch genommen)
1 1/2 Essl Oel
2 Eier
3 Tassen Brotmehl
1 1/2 Teel Zucker
1 Teel Salz
1 Teel Hefe
Ich habe noch 2 Essl gemahlenen Leinsamen zugegeben, aber das muss nicht sein.This next recipe comes from my grandmother. She has been baking this for as long as I can remember. She would bake them during the year sometimes, but always on new years eve.
They are called "Eierringe" (egg rings) and I love them!
Measure 3 3/4 cups flour into a bowl, make a well and add 1 tsp sugar, 2 1/2 tsp yeast and 3/4 cup milk into a bowl. Mix (do not mix in all the flour) and let rise.
Now add 1 tbs salt, 2 eggs, 3 sticks melted butter, about 2 cups flour and 1 cup milk/heavy cream. (I mix it half and half.) Mix well and turn onto floured surface. Knead and add flour until dough is no longer sticky. Sorry, no measurements here...
Melt 3/4 sticks of butter.
Form the dough into small balls, this batch made 19.
Roll the balls into rolls about 10 inches long and flatten with your palm. Brush with melted butter.
Das naechste Rezept ist von meiner Oma. Sie hat diese Eierringe gebacken solange ich zurueck denken kann. Manchmal wurden sie unterm Jahr gemacht, aber immer an Silvester.
Man gibt 500 g gesiebtes Mehl in eine Schuessel und macht eine Mulde. Nun 1 Teel Zucker, 2 1/2 Teel Hefe und ca 200 ml Milch in die Mulde geben und Vorteig anruehren. Gehen lassen.
Jetzt 1 Essl Salz, 2 Eier, ca 350 g geschmolzene Butter, 250 ml Milch/Sahne Gemisch (ich mische es halb/halb) und ca 250 g Mehl dazu geben und vermischen. Auf eine bemehlte Flaeche geben und soviel Mehl darueber sieben bis der Teig nicht mehr klebt. Nun den Teig in Kugeln formen, dieses Mal sind es bei mir 19 geworden. Ca. 100 g Butter schmelzen. Die Baellchen in lange Streifen formen (ca 25 cm lang) und mit der Handflaeche flach druecken. Mit Butter bepinseln.
Fold in half and cut the open edge into strips.
Nun zusammenfalten und Zacken einschneiden.
Form into a circle and place on baking sheets. Either use silpat mats, parchment paper or brush baking sheets with butter.
Mix 1 egg and some heavy cream and brush rings with it. Let rise for at least one hour.
Die Backbleche entweder mit Butter einfetten, oder mit Backpapier belegen. Die Eierringe rund auf's Blech legen.
1 Ei mit Sahne mischen und die Eierringe damit bestreichen. Mindestens fuer eine Stunde gehen lassen.
Place in cold oven, turn to 350 and bake for 20 - 25 minutes. If you try them, I hope you will like them as much as we do. They are great fresh out of the oven with a little butter on them.
Die Eierringe kommen in einen nicht vorgeheizten Ofen und werden bei 175 fuer ca 20 - 25 Minuten gebacken. Sie schmecken frisch aus dem Ofen mit ein wenig Butter besonders lecker.

9 comments:

  1. No WONDER you love those egg rings! Tons of butter and heavy cream! What's not to love?

    With all that butter I bet they are flaky.

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  2. The Egg Bread in the first picture looks yummy, but the egg rings from your grandmother's recipe look out of this world! I am going to try those the next time I'm having company. Carroll and I both are trying to scale back after all of the Christmas goodies! :-)

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  3. Mhmmmm, lecker, lecker. Ich liebe diese alten Rezepte. Hab auch ein oder zwei in meinem Backbuch, die noch von meiner Großmutter sind.
    Lieben Gruß, Petra

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  4. Yes, it does seem like baking weather. Your recipes look so good! We will enjoy trying them here- especially your grandmother's egg rings. Thanks!

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  5. Mmmmm, wunderbar! Ich kann sie sogar von hier riechen...wie schoen und gemuetlich das Haus immer ist wenn man was im Backrohr hat. Die schauen echt gut aus und mit Butter - klasse!

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  6. I also love to bake when it is cold out. Today is my day off and I plan on making homemade cinn rolls, wheat bread with help from the bread machine, and my moms recipe for sugar cookies. Were having spaghetti and home made garlic bread for supper. My husband says its my fault hes fat. I also manage a deli and bakery. Never trust a skinny cook:)

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  7. I want to come over to your house. I'll bring the coffee!!!

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  8. Fresh baked bread is just about my weakest point, my biggest sin, my biggest love.

    Can you tell I loved your post? :-)

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  9. I agree with Doris, I can smell them from here! A house always smells wonderful when baking is in progress so your house must always call to your neighbors with wonderful aroma!

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