Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Thursday, March 4, 2010

How mom used to do it

Growing up in Germany (or maybe just our house) we never bought salad dressing. As a matter of fact, the first time I remember seeing bottled dressing was when we moved here to the US.
My grandma as well as my mom always made their dressing the same way, and they've taught me how. I keep all my supplies on a lazy susan in my kitchen, easy to reach even for the girls who started to make it.
You will need:
2 tsp salt (in Germany we don't have measuring spoons, so I just use a normal teaspoon)
1 tsp sugar
1/8 tsp pepper*
1/4 tsp Maggi*
1 tsp salad seasoning ( lots of time I omit this and use fresh herbs)
2 tbs oil (I use olive oil)
3 -4 tbs vinegar**
To this I add enough water to make it tasty and not scrunch up my face because of the vinegar.
* I have never measured the pepper or the maggi, but this should come pretty close. Also you could do without the maggi.
** I like to use different vinegars for different salads. Love balsamic vinegar, but it doesn't look pretty with cucumbers, so for that I use white vinegar. Sometimes we use red wine, sometimes rice vinegar... You really can use whichever one you prefer.
Solange ich zurueck denken kann, haben sowohl meine Mutter als auch meine Oma ihre Salatsosse immer selbst gemacht. Fertige Sossen waren mir unbekannt, habe ich erst hier in Amerika gesehen und noch nie gekauft.
Meine ganzen Zutaten stehen in der Kueche, immer parat. Mittlerweile machen sogar Hannah und Nadia die Salatsosse...
Man braucht:
2 Teel Salz
1 Teel Zucker
1 Prise Pfeffer (nach Geschmack)
ein paar "Spritzer" Maggi
1 Teel Salatgewuerz (lasse ich oefters weg und nehme frische Kraeuter)
ca 2 Essl. Oel (wir nehmen meistens Olivenoel)
ca 3-4 Essl. Essig
Das Ganze wird mit genug Wasser verduennt, so dass es nicht mehr "essigscharf" ist.
Wir alle moegen gerne Balsamico Essig, aber z. B. bei Gurkensalat sieht das nicht so schoen aus. Dann nehme ich lieber einen weissen Essig. Kann man je nach Geschmack abaendern...

This is the huge Maggi bottle I bought last time(I was out of it) at the commissary . Normally I buy the smaller bottle (we only use it for salad dressing), but they were out. The salad seasoning is still from Germany, when that's gone, I'll only use herbs.
There are some additions to the salad dressing:
- most of the time we add finely chopped onions
-to cucumber salad I always add about a tsp mustard
-cucumber salad is really good with fresh dill
-during the summer when we have fresh herbs I will add a lot of them to the dressing
-chives are awesome with tomato salad
Most of the time I make the dressing as we need it, but if you want to make some and keep it in the fridge, it keeps very well.
Meine riesige Maggiflasche, habe ich schon vor langer Zeit in der Commissary gekauft. Normalerweise kaufe ich die kleine Flasche, da wir Maggi wirklich nur in der Salatsosse verwenden. Leider gab es nur die grosse Flasche als ich kein Maggi mehr zuhause hatte...
Das Salatgewuerz ist noch von Dtld, wenn das mal weg ist, werde ich nur noch frische Kraeuter nehmen.
Einige "Extra" Salatzutaten sind:
-feingeschnittene Zwiebeln (fast immer bei uns in der Sosse)
-Gurkensalat kriegt ca 1 Teel Senf dazu
- im Sommer nehme ich viel frische Kraeuter aus dem Garten
-Gurkensalat schmeckt richtig lecker, wenn man viel Dill dazu gibt
-Tomatensalat ist super lecker mit viel frischem Schnittlauch
Normalerweise mache ich die Salatsosse immer frisch, man kann sie aber auch im voraus machen und im Kuehlschrank aufbewahren.
Last week I got a book with bread recipes (for the bread machine) at the library. It had a lot of yummy recipes and I tried the first one today. It's a sourdough corn bread and I will try it with my lunch tomorrow.
Vor einer Woche habe ich mir ein "Brotbackbuch" aus der Buecherei ausgeliehen. Es enthielt viele leckere Rezepte und dies ist eines davon. Ein Sauerteig Mais Brot, werde es morgen zum Mittagessen ausprobieren.
Sourdough corn bread
1 1/4 cup sourdough starter
2 tbs milk or water (used whey)
1 tbs cooking oil (olive oil)
2 2/3 cups bread flour
3/4 cup whole kernel corn, drained
1/2 cup cornmeal
1 tbs sugar
3/4 tsp salt
1 tsp active dry yeast

9 comments:

  1. My mother made our salad dressings, too. She is Swiss and has always cooked from scratch. I have a couple of the big bottles of Maggi - and a favorite seasoning we like to use is Knorr Aromat.

    Your bread looks fabulous! We will be trying your recipe for certain. Thanks!

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  2. We made all of our salad dressings at home when I was growing up and I still do most of the time. I don't like the heavy onion taste that most store bought salad dressings seem to have. Balsamic vinegar and olive oil is my favorite, mixed with whatever herbs I have around (fresh or dried) and a bit of sugar. Yum.

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  3. Obwohl auch das Kochen nicht unbedingt zu meinen Hobbies zählt, werden Salatsoßen bei mir auch immer selbst gemacht. Ich finde, das schmeckt besser und enthält fast keine Konservierungsstoffe. Gern verwende ich auch Balsamico, habe sogar das eine oder andere Mal "weißen" entdeckt. Zu Gurkensalat schmeckt mir aber immer noch besten ganz normaler mit Wasser verdünnter Essig. Frische Kräuter sind ein Muß, habe mir extra im Garten eine Kräuterspirale angelegt. Im Winter verwende ich meist tiefgefrorene Kräuter. Bin aber trotzdem sehr "Frühjahrsmüde".
    Dein Sauerteig-Maisbrot, liebe Anke sieht übrigens super lecker aus und schmeckt sicher auch so. Ich habe auch meine Brotrezepte wieder herausgekramt und Brot gebacken. Zur Zeit lieben wir Dinkelbrot. Mehr wahrscheinlich heute noch bei mir im Blog.
    Liebe Anke, dir und deinen Lieben ein wunderschönes Wochenende. Bei uns scheint der Frühling zu kommen. Ich denke, bald kann ich wieder in den Garten. Sei ganz lieb gegrüßt von Petra

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  4. Hi Anke!
    Seit ich das Pflanzliche Salat Fix habe(von Oscho) mögen die Kinder nichts anderes mehr,wen ich dan im Garten Kräuter habe schneide ich die zusetzlich noch dazu.Auser an Gurkensalat mache ich dann die Salatsoße selbst.Hast du die beiden Dosen Salatfix die ich dir vor einem Jahr geshickt habe schon alles aufgebraucht?Hannah hat es ja bei uns immer so geliebt.Liebe grüße Christine(siehe deine e-mail)

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  5. you sent me on an internet search about the maggi, anke! lol i have never tried it:) buying salad dressing is something i don't do either. fresh homemade is best! it is great your girls will be used to the homemade and won't develop a taste for those high calorie and expensive store ones! yum, the bread looks and sounds delicious:)

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  6. I also make my own salad dressings! The freshness of a homemade dressing can in no way compare to the bottled from the grocery. Our grocery stores here in our area have an ethnic aisle, but I've not seen many German things. I have a friend here who is German...I'll have to ask her where she gets her ingredients that you mentioned because I'm sure she also makes her own. Thanks for sharing, Anke! The bread looks delicious!

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  7. Oh my I'm going to try the sourdough cornbread. I just started my 1st batch of starter and made some biscuits yesterday. I posted it on my blog today.

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  8. Anke, great idea to keep all the salad dressing supplies together like this. I was just saying to someone that the only reason I don't make all my dressings is because I forget and I'm in a hurry. This would remind me and would help when I'm needing to do it fast. I'm going to give this a try.

    By the way, did you know you can get white balsamic vinegar? I get it at Trader Joe's, but it is not a nation-wide chain (mostly west coast). I'm sure you could find it somewhere though; perhaps a gourmet food store.

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  9. Oh I love Maggi! I also add it to soups too! Thanks for the salad dressing recipe, I will need to write it down, and I'm sure when I taste it it will remind me of Germany!
    Liebe grusse!
    Ulrike

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