Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Tuesday, March 30, 2010

Homemade noodles

Spaetzle are the only noodles I've made from scratch so far - until yesterday that is. I found a very simple noodle dough recipe on cooks.com and tried it out for dinner last night. The actual recipe is very simple, it's just the resting of the dough and drying the noodles that takes a little bit of time.
You will need:
2 cups flour
1 tsp salt
2 eggs
2 tbs oil
1 cup boiling water
In a large bowl, mix the flour and salt. Make a hole in the center of the flour and add the eggs and oil. Pour in water and stir quickly until a stiff dough is formed, working in as much of the flour as possible. Place dough on a heavily floured surface and knead for 10 minutes until the dough becomes smooth and elastic. I had to knead in quite a bit of flour to keep the dough from being too sticky. Cover and let stand for 30 minutes to 1 hour.
Bisher habe ich ausser Spaetzle alle anderen Nudeln immer gekauft - bis gestern, da habe ich zum ersten Mal Nudeln selbstgemacht. Das Rezept habe ich auf cooks.com gefunden und es war sehr leicht zu machen. Dauert etwas laenger, da man den Teig und die Nudeln ruhen lassen soll, aber wirklich viel Arbeit war es nicht.
Man braucht:
2 Tassen Mehl
1 Teel Salz
2 Eier
1 Essl. Oel
1 Tasse heisses Wasser
Man gibt das Mehl und Salz in eine Schuessel und vermischt es, dann macht man eine Mulde und gibt die Eier und das Oel hinein. Nun das heisse Wasser zugeben und schnell zu einem Teig verarbeiten - ist sehr klebrig. Auf ein mit (viel) Mehl bestaeubtes Brett den Teig geben und fuer 10 Minuten kneten. Ich musste einiges an Mehl zugeben bis der Teig glatt und nicht mehr klebrig war. Nun den Teig abgedecken und fuer 30 Minuten - 1 Stunde ruhen lassenCut dough in half, dust work surface with flour. You could use a silicone mat, I used my large wooden board. Roll out each half to about the thickness of your favorite noodles. You may also use a pasta machine. Cut with a sharp knife into 1/2 inch wide strips.
Den Teig in zwei Teile schneiden und das Brett gut mit Mehl bestaeuben. Man koennte auch eine Silicon Matte nehmen. Den Teig nun so duenn ausrollen wie man es von seinen Lieblingsnudeln gewoehnt ist, und dann in ca. 1 cm breite Streifen schneiden.
The original recipe said to dry the noodles on a floured surface for one hour, but I decided to hang them on the laundry drying rack.
Repeat the cutting and drying with the second half of the dough.
Im Orginal Rezept stand, dass man die Nudeln auf einer bemehlten Flaeche fuer eine Stunde ruhen lassen sollte. Ich hab sie auf den Waeschestaender gehaengt...
Mit der zweiten Teighaelfte ebenso verfahren.
Bring salted water to a boil and add noodles. When water returns to a boil, cook as you would commercial noodles, but check occasionally for desired tenderness. The noodles will only take a few minutes.
You could add the noodles to your favorite soup, or serve in your favorite pasta dish. We tossed the noodles with olive oil, parmesan, salt and pepper and tomatoes. It was delish!
Salzwasser zum Kochen bringen, Nudeln zufuegen und wieder zum Kochen bringen. Wenn das Wasser wieder kocht, die Nudeln solange kochen wie man die aus dem Laden kochen wuerde. Dauert nicht allzu lange... Nun kann man die Nudeln in eine Suppe geben, oder fuer beliebige Nudelgerichte verwenden. Wir haben die Nudeln mit Olivenoel, Parmesan, Salz, Pfeffer und Tomaten gemischt. War super lecker!
Oh, finished another pair of socks...
Ach ja, Socken habe ich auch wieder ein Paar fertig bekommen.

4 comments:

  1. Anke, you are way too industrious for me. Reading about all you do makes me want to take a nap ;-)
    I remember watching my mama making noodles and never even knew you could buy them at the store till I got older. But everything was homemade then, wasn't it? Everything tastes better homemade, only if you never had it, you wouldn't have anything to compare it to.

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  2. Thank you for sharing about the homemade noodles, Anke. I've done noodles before...I think the last time was when I had my family here for Thanksgiving. Anyway...I dried mine on the floured board as the recipe called for. My brother (who also loves to cook) said that the best way to dry them was on a laundry rack...just as you mentioned you did with yours. So...I believe noodles just might be on tomorrow night's menu! :-) My grandma that I've written about before made THE best noodles! I wish I could duplicate hers. :)

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  3. Mache die Nudeln auch manchmal selber.Robin liebt die selbsgemachten Nudeln,vorallm fuer Nudelsuppe.
    LG Jeannette.

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  4. Hallo Anke,
    vielen lieben Dank für Deinen Kommentar bei mir. Du hast aber auch einen schönen Blog und die Nudeln sehen wirklich lecker aus!!!! Das Rezept muss ich unbedingt mal ausprobieren :0).
    Ich wünsche Dir schöne Ostertage und ganz liebe Grüße Barbara

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