Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Friday, March 12, 2010

Greek salad

Tonight is our monthly Bunco night and the food theme this time is salad. People are bringing everything from marinated veggie salad and broccoli salad to strawberry and grape salad. The salad I decided to bring is a Greek or farmers salad. It is very easy to make and would be especially wonderful in the summer.
Here is everything chopped and ready to be layered into a bowl.
Heute Abend ist wieder unser monatlicher Bunco Abend, und dieses Mal bringt jeder einen Salat mit. Wir haben alles von mariniertem Gemuesesalat, Broccolisalat, Erdbeersalat und Traubensalat. Ich hatte mich entschieden einen griechischen Salat mitzubringen. Ausser schnippeln und in die Schuessel schichten ist da ja nichts dabei.
Hier sind die Zutaten nachdem ich alles kleingeschnitten hatte.The finished salad, I just love how it looks!
Der fertige Salat, ich finde es sieht super lecker (und schoen) in der Schuessel aus!
Greek salad
1 onion, thinly sliced (I used red onions for the color)
1 package of feta, crumbled into pieces (you could also use goat cheese)
1 package of grape tomatoes, halved
2 cucumbers, sliced ( not too thin and not too thick)
1 yellow pepper cut into strips
1 jar black olives
olive oil
salt and pepper as well as "Mediterranean" herbs, fresh or dried (I used fresh parsley and oregano, thyme and basil I dried last year)
peperoncini to place on top of layered salad

Start layering the sliced cucumbers and tomatoes. Always add salt, pepper, herbs and drizzle olive oil over this layer of the salad. Then keep layering feta, onion, olives and bell pepper. Repeat until all ingredients are used, then sprinkle with more fresh herbs and place a few peperoncini on top.
This salad can be made 2-3 hours in advance.

I'm also bringing 2 sourdough baguettes, but I already posted pictures and the recipe in the past.

1 Zwiebel in feine Scheiben geschnitten
1 Scheibe Feta oder Schafskaese, gewuerfelt
1 Koerbchen Partytomaten, halbiert
1 Gurke in (nicht zu duenne Scheiben geschnitten) Beim amerikanischen Rezpet sind es zwei Gurken, da die Gurken hier nur halb so gross sind.
1 gelbe Paprika in Streifen geschnitten
1 Glas schwarze Oliven
milde Peperoni zum Verzieren
Olivenoel
Salz, Pfeffer und mediterrane Kraeuter, frisch oder getrocknet
Immer abwechselnd schichtweise Gurken, Tomaten, Feta, Zwiebeln, Oliven und Paprika in eine Schuessel geben.
Die Gurken und Tomaten immer mit Salz, Pfeffer und Kraeutern wuerzen und mit Olivenoel betraeufeln.
Zuletzt den Salat mit frischen Kraeutern und Peperoni verzieren.
Der Salat kann 2-3 Stunden vor dem Verzehr vorbereitet werden.

Ich bringe heute Abend auch noch frisch gebackene Sauerteig Baguettes mit, aber das Rezept und ein Bild davon hatte ich schon einmal gezeigt.

5 comments:

  1. That looks yummy Anke! So, where do we meet?!!

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  2. Oh, I love Greek salads and especially the feta. This looks great!

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  3. Good morning, Anke,
    Your Greek salad looks SO yummy...so full of "good for you" treats! It was also a learning experience for me! I had always thought that Feta was always goat cheese. I finally took the time last evening to look it up and found that sometimes Feta is actually made partly from cow's milk also.

    You are welcome for the Sunshine Award. I have so enjoyed your blog since the first of the year when I found you. You are always giving us a delicious recipe, sharing a craft, or sharing what is going on with your family. Always inspiring!

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  4. You are soooooo right! That salad looks fabulous - - - to die for, even!

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  5. Hhmmm, sieht das lecker aus. Und er schmeckt bestimmt genau so lecker. Als Salat-Fan habe ich mir das Rezept gleich mal abgespeichert. Vielen Dank dafür, liebe Anke.
    Lieben Gruß, Petra

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