Success is not final, failure is not fatal - it is the courage to continue that counts.
- Sir Winston Churchill

Wednesday, January 27, 2010

Noodle-leek casserole

This is a quick and easy dish my mom used to make. I don't really remember if she came up with it or saw the recipe somewhere. All I know is we all like it very much.
You start with 1 pound of ground beef and brown it, drain any fat. At the same time start to boil some water and cook your noodles. We used (an 8oz bag) egg noodles, but you could use whatever strikes your fancy.
Dieser Nudel Lauch Auflauf ist ein Rezept meiner Mama. Weiss nicht ob sie es irgendwo gesehen, oder selbst erfunden hat, auf jeden Fall moegen wir es alle.
Brate ein Pfund Hackfleisch unter staendigem Ruehren an. Falls zu fettig, das Fett abgiessen. Zur selben Zeit Wasser zum Kochen bringen und Nudeln kochen. Wir haben (250g) Eiernudeln genommen, man kann aber verwenden was man hat.Add the leeks and about 1/2 cup of water to the ground beef. We added one very large leek, cut into small pieces. Remember, leeks are dirty vegetables (sounds weird, doesn't it) and need to be washed several times. Nadia also added two cloves of garlic, salt, pepper and some instant beef bullion. How much depends on your taste buds.
Nun fuegt man den Lauch und eine 1/2 Tasse Wasser dem Hackfleisch bei. Wir haben eine sehr grosse Stange Lauch in kleine Stuecke geschnitten. Nicht vergessen, Lauch ist ein sehr schmutziges Gemuese (klingt fast schweinisch) und muss oft gewaschen werden. Nadia hat ausserdem zwei Knoblauchzehen, Salz, Pfeffer und Fleischbruehe zugegeben. Wieviel haengt von eurem Geschmack ab.
Now you let the meat-leak mixture simmer for ten minutes. During this time you can grate the cheese that will be sprinkled on top. Again, what cheese depends on what you like or have on hand. We had cheddar on hand, so that's what we used. How much cheese? Well, how much do you like?
Jetzt muss die Fleisch-Lauch Mischung fuer 10 Minuten koecheln. In dieser Zeit kann man den Kaese reiben. Was fuer Kaese haengt wieder davon ab, was euch schmeckt oder was ihr zuhause habt. Wir hatten Cheddar im Kuehlschrank und deshalb gabs den bei uns. Wieviel Kaese? Wieviel haettet ihr denn gerne oben drauf?
After the noodles are done and the meat mixture has simmered for 10 minutes you combine the two.
Wenn die Nudeln fertig gekocht sind und das Fleisch fuer 10 Minuten gekoechelt hat, die beiden miteinander vermischen.
Add the mixture to a preheated (400) and slightly oiled casserole dish and sprinkle with cheese.
Jetzt kommt die Mischung in eine vorgeheizte (200) und leicht geoelte Auflaufform und wird mit Kaese bestreut.
Bake for about 10 minutes at 400, done. The great thing about this recipe is you can really change it to your liking. Add more meat for the meat lover, more leeks for the veggie lover, more noodles to stretch the meal...
Fuer ca 10 Minuten ueberbacken, fertig. Das Tolle an dem Rezept ist, wie leicht man es abwandeln kann. Wer mehr Fleisch mag, gibt davon mehr dazu. Du liebst Lauch, nimm das Doppelte. Es soll laenger reichen, mehr Nudeln...

8 comments:

  1. That looks delicious! I love leeks!

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  2. Noodles, beef, cheese - - - what's not to like! That looks yummy.

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  3. That looks SO yummy, Anke. That recipe will be on next week's menu at our house! Thanks for sharing. And I love to see Nadia cooking! Your girls are wonderful.

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  4. Look at your little cutie pie making dinner!! How sweet is that? It looks delicious.

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  5. Thanks guys, hope you like it if you give it a try.

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  6. Ein ähnliches Rezept wird auch bei uns in jedem Winter gekocht. Wir lieben es. Aber überbacken, ist noch ein wenig besser, denke ich.
    Lieben Gruß, Petra

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  7. Love to see little ones learning to cook...tell her good job! Kim

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  8. Wir lieben alle Aufläufe,Markus mag vor allem alles mit Hackfleisch.Hört sich gut an werde den Auflauf die nächsten Tage mal meinen Läuten presentieren.Gruß Christine

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